Zbavte své mazlíčky nepříjemného ušního svrabu

Ušní svrab je velmi časté onemocnění zevního zvukovodu zvířat způsobené mikroskopickým roztočem Otodectes cynotis. Onemocněním mohou trpět všechny šelmy, ale v našich podmínkách ušní svrab nejčastěji postihuje kočky. U mnohých se nijak neprojevuje, ale nakažená zvířata přenášejí původce na ostatní.

Roztoč žije dlouhodobě v zevním zvukovodu, poškozuje jeho stěnu, klade tu vajíčka a živí se odloupanými buňkami sliznice. Onemocnění se projevuje úporným svěděním uší. Zvířata si uši intenzivně škrábou, pohazují hlavou, jsou nervózní, na hlavě v okolí uší se můžou objevit rozškrábané ranky, v uších se objevuje tmavý sekret.

Diagnostika ušního svrabu je postavena na klinických příznacích, mikroskopii ušního výtěru, vyšetření zevního zvukovodu otoskopicky. Ošetření spočívá ve vyčištění ucha a aplikaci antiparazitik. Často se používají přípravky typu spot-on (kapičky), které se aplikují většinou jednorázově na kůži za krkem a mají kombinovanou účinnost např. i proti blechám.

Mezi zvířaty se může ušní svrab lehce přenášet (to platí zejména pro psy a kočky), proto je nutné ošetřit nebo alespoň vyšetřit všechna zvířata v domácnosti.

Další články