Co můžu v rámci prevence udělat pro svého pejska?

Pravidelná roční vakcinace spojená s preventivní prohlídkou

Jediná dle zákona povinná je vakcinace proti vzteklině. Vakcinace pouze proti ní je však závažnou chybou. Váš pejsek je mnohem pravděpodobněji ohrožen např. psinkou, parvovirózou, leptospirózou, boreliózou apod. Je proto nutná vakcinace proti komplexu infekčních chorob. Nedoporučujeme hromadné vakcinace v obcích, protože pejsci nejsou důkladně klinicky vyšetřeni a není tedy možno odhalit zdravotní potíže, které zůstaly majiteli skryty, není zde prostor pro konzultace a rady.

Pravidelné odčervování psů proti vnitřním parazitům

Pes by měl být odčerven minimálně 1x za 3 měsíce. Odčervují se všechna zvířata v domácnosti najednou. Přípravky na odčervení se dávkují dle hmotnosti, je tedy nutné znát přesně hmotnost zvířete při jejich nákupu. Zda bude zvolena ve formě tabletek, past nebo spot-onů záleží na preferenci majitele a pejska a případně na doporučení veterináře.

Pravidelné ošetřování proti zevním parazitům

Ošetření proti zevním parazitům, zejména proti blechám a klíšťatům, se provádí dle potřeby. Nedoporučujeme spraye a šampony s antiparazitárním působením kvůli nízké účinnosti. Vhodná forma prevence jsou spot-ony (kapičky) a kvalitní obojky.

Jedenkrát týdně důkladné prohlédnutí psa majitelem

Sledují se jakékoliv změny na těle, srsti, očích, uších, u fenek je kladen důraz na mléčnou žlázu a pohlavní aparát. Denně sledujeme příjem krmiva a vody, močení a kálení a odchylky od normálního chování a zvyků pejska.

Další články