Jak čelit alergickým reakcím způsobeným sametkou?

Od července do září se v našich končinách stále častěji setkáváme s napadení hlavně pejsků a koček larvami sametky (Neotrombicula autumnalis, nesprávně označované jako sviluška).

Sametky způsobují alergickou reakci, která se projevuje silným svěděním, a zvířata se tedy velice intenzivně škrábou po těle a také si vylizují packy. Nejčastěji larvy nacházíme ve formě drobounkých (0,25-0,5 mm)zářivě oranžových teček v meziprstí nebo tzv. Henryho kapse na uchu („kapsička“ na okraji ušního boltce), ale možný je i ložiskový výskyt kdekoliv po těle. Po určité době larvy odpadnou, ale následky ve formě svědění mohou přetrvávat ještě i dalších 14 dní.

Sametky se vyskytují v trávě a to i v udržovaných trávnících a také na nízkých keřích, jejich eliminace z prostředí je tedy nemožná. Mohou napadat kromě nejrůznějších zvířat i člověka. Preventivně lze šetřovat zvířata přípravky ve sprayi (např. Difussil nebo Frontline), které ale mají omezený účinek, nebo přípravky typu spot-on, které jsou vhodné hlavně v případě silného napadení nebo alergické reakce.

Další články