Naučte se, jak správně postupovat při porodu feny

Pečlivě jsme ve spolupráci s veterinářem stanovili dobu krytí, vybrali jsme toho správného psího tatínka, úspěšně jsme fenku připustili. A co teď?

Gravidita u fen trvá 58-70 dní a počítáme ji ode dne posledního krytí. Konkrétní délka březosti závisí zejména na plemeni a počtu plodů. Již 25.den po nakrytí může veterinář ultrazvukem zjistit, zda je fenka březí nebo ne. Kolem 30.dne po nakrytí, pokud fenka není příliš nervózní a nemá nadváhu, lze zjistit březost prohmatem bříška. Zjištění gravidity je velmi důležité, protože fenka musí mít v druhé polovině březosti nejen speciální stravu, ale také je třeba ji před porodem odčervit a v případě očekávání obtíží zajistit spolupráci s veterinářem. Nespecifické příznaky zabřeznutí, jako jsou zvyšování hmotnosti, změna tvaru bříška, zvětšování mléčné žlázy apod., se objevují až ve druhé polovině březosti a nelze podle nich s jistotou do poslední chvíle říci, zda je fena březí. Navíc jsou tyto příznaky velice podobné tzv. falešné březosti.

45.den po krytí lze s vysokou přesností podle rentgenového snímku bříška feny určit, kolik štěňat se narodí. Na ultrazvuku není možné přesný počet štěňat stanovit, neboť nelze zobrazit celou břišní dutinu najednou a tudíž ani štěňata spolehlivě spočítat.

Ve druhé polovině březosti je třeba fenku krmit speciálními granulemi, které jsou určeny pro březí feny a často také jako první strava pro štěňata. Kvalitní speciální strava snižuje rizika porodních a poporodních komplikací feny, které vyplývají hlavně z nedostatku vápníku a fosforu. 14 dní před porodem se fenka odčervuje tak, jak je zvyklá tzn. tabletkou nebo pastou.

Pro fenku a její rodinku je třeba připravit porodní bedýnku nebo pelíšek. Počítejte s tím, že po porodu a odchovu štěňat bude pravděpodobně porodní box na vyhození a neinvestujte zbytečně do luxusních pelíšků. Místo pro porod vyberte klidné ale tak, aby bylo možno fenku lehce během celého porodu sledovat. Bedýnku nebo pelíšek vystelte čistými měkkými textiliemi a použijte savé podložky, které ulehčí průběžný úklid během porodu. Pokud se fence místo, které jste vybrali, nelíbí, snažte se její přání respektovat a přizpůsobit se jejím požadavkům. Snížíte tím stres během porodu. Na porodní bedýnku nebo pelíšek fenku včas navykejte. K ošetření štěňat po porodu nachystejte čisté a měkké textilie k případnému osušení štěňat, dětskou odsávačku hlenů (zakoupíte v lékárně), čisté nůžky, čistou tlustší nit a jodovou desinfekci. Vhodné je mít po ruce elektrickou vyhřívací podložku k zajištění dostatečného tepla pro novorozená štěňátka.

Již několik hodin až dní před porodem se fenka stává neklidnou, často močí, může trpět nechutenstvím, poklesne jí bříško, zvýšeně se pohybuje, zvětší se jí mléčná žláza a může docházet k sekreci kapek mléka, přezka se zvětšuje a otéká, může se objevit hlenovitý výtok z pochvy. K odhadu počátku porodu je možné použít metodu měření rektální teploty. Všeobecně se s postupující graviditou tělesná teplota zvyšuje, ale 12-36 hodin před porodem dochází k jejímu poklesu o 1-2°C. Dlouhodobým měřením a zaznamenáváním do grafu lze potom tento pokles zachytit a upřesnit počátek porodu.

Vlastní porod začíná prasknutím plodových obalů, odtokem plodových vod a nástupem intenzivních děložních stahů, které vedou k porodu štěněte. Intervaly mezi jednotlivými štěňaty se různí, u dlouhotrvajícího porodu mohou být i 1-2 hodiny dlouhé a fena během této pauzy pečuje o štěňata, venčí se apod. Plodová lůžka odcházejí buď s každým štěnětem zvlášť anebo po několika štěňatech najednou. Lůžka je třeba počítat, abychom si byli jisti, že děloha po porodu zůstala prázdná. Lůžka se feně nepředkládají k sežrání, sice obsahují živiny, ale vyvolávají u feny i štěňat průjem, kterým se zvířata zbytečně vyčerpávají. Pokud je fena nejistá a neví, jak ošetřit novorozené štěně, je třeba jí pomoci. Vybalit štěně z plodových obalů, podvázat pupečník nití, odstřihnout tak, aby zbyl pahýl cca 2 cm dlouhý a ev. zakápnout jodovou desinfekcí, případně odsajeme dětskou odsávačkou hlenů tekutiny z dýchacích cest. Takto ošetřené štěně ihned vracíme k feně, aby si jeho ošetření sama dokončila. Pokud ale fenka během porodu a ošetřování štěňat pomoc nepotřebuje, je dobré porod pouze sledovat a nezasahovat do jeho průběhu.

Po ukončení porodu je třeba všechna štěňata zkontrolovat a případně řešit různé malformace a defekty (rozštěpy patra, vlčí drápy apod.), je třeba dohlédnout na to, že všechna štěňata se řádně napijí mleziva tzn. prvního mléka, které obsahuje vysoké množství důležitých látek. Kontrolujeme také teplotu prostředí – pro štěňata se v prvních dnech musí pohybovat kolem 30°C, v případě potřeby použijeme vyhřívací dečku. Mrtvě narozená štěňata feně odebíráme a nenecháváme ji, aby je ošetřovala.

Kdy je třeba vyhledat pomoc veterináře?

  • Pokud je narušen celkový zdravotní stav feny – opakovaně zvrací, má neurologické potíže např. není schopná stát, upadává, motá se, má horečku apod.

  • Pokud z feny odchází hnilobný, hnisavý, silně zapáchající výtok nebo velké množství krve.

  • Nebo pokud fena po narození štěněte silně tlačí, ale do 30 minut neporodí další štěně.

  • Pokud má fena jednotlivé porodní stahy, ale déle než 2 hodiny neporodí další štěně.

  • Když porod je zdánlivě ukončen, ale „chybí“ štěňata (podle rentgenového snímku po 45. dni) nebo lůžka (ke každému štěněti náleží jedno vyloučené lůžko).

Štěňátka máme… A co dál?

Ve stáří 14 dnů věku čeká rodinku první návštěva veterináře. Fenka i štěňata jsou celkově vyšetřena, zjišťuje se hmotnost a provádí se první odčervení po porodu. Za 14 dní následuje druhá návštěva. Od 3-4 týdnů věku by měla být štěňata přikrmována a postupně navykána na pevnou stravu. Krmíme speciálními granulemi, nikdy např. bílým pečivem s mlékem. V šesti týdnech věku štěňat se provádí první očkování, vystavení očkovacího průkazu nebo europasu a případně čipování nebo tetování. Zhruba za 14 dní po vakcinaci tj. ve věku 8 týdnů mohou štěňata odejít do svých nových domovů.

Další články