Kastrace koček a kocourů – je proti přírodě?

Přichází jaro a s ním i říje u koček. Řada majitelů je zodpovědných a nežádoucí množení svých zvířat řeší včas kastrací. Nicméně stále se objevuje názor, že kastrace je proti přírodě, že vykastrovaná kočka/kocour neloví myši, že se vykastrovaným zvířatům mění povaha a mnoho dalších mýtů. Proto nabízíme k zamyšlení pár faktů:

  1. Kočky i kocouři začínají být pohlavně aktivní již asi v 6 měsících věku, každá z koček může mít koťata 2-3x do roka, na jeden vrh se v průměru narodí 5 koťat. Každý kocour ročně zplodí až 40 koťat.

  2. Kočky se množí čistě z důvodu zachování druhu. Jakékoliv "užívání si" je nesmysl, kočky do této aktivity nevkládají žádné city.

  3. Kočka nemusí mít koťata, aby mohla být kastrována. Poslední výzkumy naopak ukazují, že nejvhodnější je kočku vykastrovat ještě před prvním mrouskáním.

  4. Nespoléhejte na to, že pro všechna koťata najdete vždy nový domov. A pokud ano, bude to domov s takovou péčí, jakou si pro ně přejete?

  5. Topení i jiné usmrcení koťat je porušením zákona č.246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání a zároveň dle trestního zákona je trestným činem se sazbou odnětí svobody až na 2 roky.

  6. Kastrované kočky a kocouři mají vyšší kvalitu života a dožívají se vyššího věku než nekastrovaná zvířata. Proč? Kastrovaná kočka se drží v blízkosti domova, proto méně hrozí ztráta zvířete, úrazy, nechtěná setkání se zlými lidmi, jinými zvířaty apod. Kastrovaná kočka méně kontaktuje cizí kočky, méně se pere a tím odpadají problémy s ošetřováním ran po rvačkách a přenosem nejrůznějších kočičích infekcí.

  7. Kastrovaným zvířatům se povaha nijak zásadně nemění. Pokud ke změně přece jen dojde, kočky se stávají mazlivějšími a klidnějšími. Kastrovaná zvířata neleniví, stále chytají myši a hrají si.

  8. Kastrovaná kočka netloustne kvůli kastraci, ale z nevhodné stravy a nedostatku pohybu.

  9. Antikoncepce není pro kočky vhodná. Antikoncepci ve formě tablet ani injekcí nelze doporučit, má příliš mnoho nežádoucích účinků.

  10. A jak je to s tou přírodou? I my lidé používáme antikoncepci, chodíme k lékaři, zachraňujeme jedince (lidské i zvířecí), kteří by bez pomoci zahynuli, jezdíme autem, létáme letadlem a vůbec děláme spoustu dalších věcí "proti přírodě". Proč by kastrace kocourů a koček měla být výjimka? Buďte spravedliví.

Další články